Ovulációs teszt használata

Ovulációs teszt használata – hogyan működik

Az ovulációs tesztek nagyon hasznosak lehetnek tudatos babatervezés esetén, vagy ha esetleg egy ideje már szeretnénk teherbe esni, de mégsem sikerül spontán. Az ovulációs teszt használata segíthet megtudni, hogy mely napokon van a legnagyobb esélye a teherbeesésnek. Bemutatjuk, hogy pontosan hogyan működnek a peteérés tesztek és miként érdemes használni őket.

Ovulációnak nevezzük, amikor a petesejt kilökődik az egyik petefészekből. Ez általában havonta egyszer történik meg. A teherbeesés esélyét jelentősen növelhetjük, ha az együttlét a peteérés időszakában, azaz a menstruációs ciklus legtermékenyebb időszakában történik meg.

Az ovulációs tesztek kijelzik azokat a napokat, amelyeken bekövetkezik a peteérés, így például jó szolgálatot tehetnek akkor is, ha rendszertelen menstruációs ciklus mellett szeretnénk várandósok lenni.

Ovulációs teszt

A menstruációs ciklus közepén megemelkedik az úgynevezett luteinizáló (LH) hormon szintje és bekövetkezik a peteérés.

Ezt a hormont az agyalapi mirigy termeli és megjelenik a nyálban, a vérben, valamint a vizeletben is. Az ovulációs teszt használata ennek a hormonnak a jelenlétét és a szintjét képes kimutatni, utalva ezzel a peteérés bekövetkeztére is.

Az LH-hormon már a peteérés előtt egy-két nappal megemelkedik és eléri a maximumát, avagy a hormon-csúcsot, ami már pozitív tesztet ad a felhasználónak. Bizonyos tesztek az ösztrogén szint emelkedését is jelzik, amely szintén utal a peteérés folyamatára.

A szexuális együttlét szempontjából azt érdemes figyelembe venni, hogy a peteérés után a petesejt maximum 24 órán át marad életben, míg a spermiumok 3-4 napig is életképesek lehetnek.

Ovulációs teszt használata

Az ovulációs teszt használata a mellékelt tájékoztató szerint történjen.

A menstruációs ciklus kisebb-nagyobb eltérésekkel 21-31 nap hosszúságú lehet. Az egyéni eltérésektől függően hozzávetőlegesen a ciklus 5-15. napjai között érdemes megkezdeni a tesztek napi használatát, azaz a peteérés legvalószínűbb kezdete előtt 4-5 nappal.

Egy csomag több tesztet (5-7 darab) tartalmaz, ami egy havi adagnak felel meg. A tesztet dél körül, vagy kora délután szokták elvégezni teli hólyaggal, folyadék fogyasztás után 2 órával.

A teszteket érdemes mindennap azonos időpontban végezni.

Előfordulhat, hogy elmarad a peteérés, ebben az esetben feltétlenül konzultáljunk szakorvossal!

Ovulációs teszt használata
Ovulációs teszt használata

Pozitív ovulációs teszt

Az ovulációs teszt használata kimutatja a fent részletesebben leírt LH-hormon megemelkedett szintjét a szervezetben. Amikor az LH-hormon szintje magas, akkor a teszt pozitív eredményt mutat.

Minél érzékenyebb egy teszt, annál hamarabb kimutatja az emelkedésnek induló LH-hormon szintjét. Ez részben kedvező, hisz jó időben felkészülhetünk a peteérésre és az együttlétre, de olykor hamis pozitív eredményt is adhat.

A fordítottja is igaz, hisz kevésbé érzékeny teszt esetén lehet, hogy kissé későn szerzünk tudomást a peteérés bekövetkeztéről.

A folytonos negatív, valamint az állandó pozitív eredmény is valamiféle zavarra utalhat, amivel szakorvoshoz kell fordulnunk.

Digitális ovulációs teszt

A pozitív ovulációs tesztek már digitális formában is elérhetőek. Ezek a tesztek nem vonallal, hanem szimbólumokkal, feliratokkal jelzik az eredményt.

A gyógyszertárak és a drogériák számos típusú, megbízható ovulációs és terhességi tesztet kínálnak, egyéni igényekre szabhatjuk a választást.

Ovulációs teszt terhesség esetén

Ha biztosan tudni akarjuk, hogy várandósak vagyunk-e alkalmazzunk terhességi tesztet.

Bizonyos esetekben az ovulációs teszt is jelezhet pozitívan terhesség esetén, azonban az ovulációs teszt közel nem olyan érzékeny, mint a terhességi teszt és nem egyértelmű, hogy a teszt az LH-, vagy a terhességi teszteknél elsődleges HCG-szintet érzékeli-e.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük